Havermoutkoekjes zonder suiker

Posted by on jun 21, 2014 in Tussendoortjes | Geen reacties

Op zoek naar een gezond alternatief voor koekjes en ongezonde tussendoortjes? Probeer eens havermoutkoekjes te maken. Super eenvoudig. Havermout geeft nieuwe energie en bevat ook nog eens vitamine B en de mineralen calcium, magnesium, silicium, ijzer en zink. 

Gezonde havermoutkoekjes zonder suiker

De dadels en vijgen zorgen voor een zoete smaak, waardoor suiker niet nodig is! Zoet, maar toch gezond, hoewel je er natuurlijk niet in moet door eten ;)

Vijgen en dadels

Vijgen zijn een goede bron van ijzer, calcium, vitamine C, B6 en foliumzuur. Ook bevat het pectine wat een cholesterolverlagend effect heeft. Dadels bevatten veel snelle suikers, hierdoor geven ze nieuwe energie bij een energiedip, maar moet je er niet te veel van eten. Dadels bevatten veel gezonde mineralen als kalium, magnesium, foliumzuur en silicium. Silicium is een bouwsteen van onze huid, haar, botten, gewrichten, bindweefsels en nagels.

Ben je niet zo dol op vijgen en dadels? Wees gerust creatief en experimenteer met andere ingrediënten als gedroogde abrikoos, cranberry, cacao nibs, walnoot, banaan, gojibes of moerbeibessen bijvoorbeeld.

Ingrediëntengezonde_havermoutkoekjes_recept

  • 200 gram havermout
  • 1 el kokosolie
  • 2 eieren
  • 5 gedroogde vijgen
  • 5 verse dadels
  • Handje vol amandelen
  • 2 tl kaneel
  • 1 el chiaseeds
  • snufje zout

Bereidingswijze

Snijd de steeltjes van de gedroogde vijgen en laat ze samen met de chiaseeds even wellen in een bakje lauw water. (ong. 10 min) Verwarm de oven vast voor op 160 graden. Hak de amandelen fijn en verwarm de kokosolie zachtjes zodat het vloeibaar wordt. Snijd de dadels en de vijgen in kleine stukjes. Gooi de chiaseeds even in een zeefje zodat het water kan uitlekken.
Doe alle ingrediënten vervolgens in een kom en meng het goed met een keukenmachine.

Maak er kleine vormpjes van, van ongeveer 1 tot 1,5 cm dik. Leg ze op een rooster met bakpapier en bak ze in 15 – 20 minuten af.
Even laten afkoelen en zo nodig invriezen zodat je een voorraadje klaar hebt in ‘noodgevallen’ of om mee te nemen naar school of werk.

 Deel dit artikel facebooktwitter

Reageren